portret schilderij olieverf Herman Smulders - Smulders wholesale
Het schilderij van de familie Smulders. Herman (de man links) kwam ik (en nog steeds trouwens…) vaker tegen als ik ging wandelen met de hond. Hij vroeg altijd geïnteresseerd naar mijn schilderwerk en of ik ’t druk had. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw en vroeg hij me of ik een schilderij voor hem wilde maken. Of ik een keer op bezoek wilde komen om te praten. Natuurlijk! Een kopje koffie met mensen vind ik altijd leuk.
 
Tijdens het gesprek vroeg hij of ik meeging naar zijn bedrijf. Daar zou een foto hangen die ik kon schilderen, maar let op: we moesten het wel stiekem doen want de kinderen (Nicole en Marcel, beiden rechts op het schilderij) mochten niets weten. Het schilderij moest namelijk een verrassing zijn.
 
Toen we in de hal van het bedrijf kwamen, liepen we langs allemaal vijverproducten van het merk HS Aqua. Onnozel als ik was, vroeg ik wat die HS betekende. Eh, wat dacht je van: Herman Smulders Aqua. WAAAT?!?!? Heeft de goede man nou zijn eigen productlijn?! Dat is hetzelfde als dat ik schilder met Talens Wendy Wasbauer olieverf. Dat vond ik toch zóó cool!
 
De bedoeling van het schilderij was om de hele familie, dus ook zijn vrouw Tiny, te schilderen maar ook om de geschiedenis van het bedrijf weer te geven. Speciaal verzoek was om ook alle panden en jaartallen te vermelden en het logo van het bedrijf. Het schilderij zou kado worden gedaan aan Nicole en Marcel, die het bedrijf inmiddels hebben overgenomen, en zou worden opgehangen in het nieuwe pand dat inmiddels gereed is. Overigens een klein fantastisch detail: als je vanuit de afrit Ulestraten langs het vliegveld rijdt, straalt er boven alle andere bedrijfspanden één groot logo: Smulders Wholesale. Dat vind ik marketingtechnisch echt geniaal. Dat je vanaf een kilometer verderop al ziet waar het bedrijf staat.
 
Nadat Nicole en Marcel zichzelf ook vereeuwigd hadden gezien en het finale akkoord op het schilderij gegeven werd, vroeg de familie of het schilderij gedurende de bouw van het pand nog even in mijn atelier kon blijven staan voor de veiligheid. Gisteren vond de definitieve oplevering plaats.
Weer een mooie ervaring verder. Het proces van het maken van het doek was intensief, Herman hield me goed in de gaten, maar dat mocht. Hele fijne en oprechte mensen, volgens mij harde werkers die zeggen waar ‘t op staat maar met het hart op de juiste plek. Daar houd ik van. Nu het schilderij is afgeleverd, gaan Herman en ik weer terug naar elkaar regelmatig tegenkomen als we wandelen met de hond.