wendy wasbauer penselen

Beste tip ooit: ‘Zonder verf kun je niet verven’. Klinkt als een lollige opmerking en toen ik ‘m voor de eerste keer hoorde, dacht ik ook: “haha, wat grappig’. Totdat ik begon met portretschilderen en erachter kwam dat die opmerking helemaal niet zo grappig was, maar bloedserieus. In het begin was ik heel erg voorzichtig en durfde vooral géén verf op het doek te zetten. ‘Babystapje voor babystapje de verf aanbrengen want als het misgaat, dan kan ik ’t er ook weer zo vanaf halen.’, was mijn theorie.

Een slechtere start kun je niet maken. Als je namelijk te weinig verf op het doek hebt gezet en je wil de vormen aanpassen, dan haal je juist de verf juist van het doek. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn…

Portretschilderen draait om één ding: de juiste kleur in de juiste vorm op de juiste plek zetten. Hoe ziet die schaduw uit en welke kleur heeft ‘ie precies? Als je de vormen in de juiste kleuren uiteindelijk naast elkaar hebt gezet, dan is het tijd om de vormen te ‘boetseren’ en misschien hier en daar wat meer naar links of naar rechts te corrigeren. Misschien een lijntje ietwat meer laten vervagen, of hier en daar wat scherper aanzetten. Als je dan niet genoeg verf op het doek hebt gezet, kun je dit ook niet meer boetseren. Dan kun je eigenlijk niks meer met het schilderij en iedere correctie die je doorvoert, zal het schilderij alleen maar meer verprutsen. Dus: plaats genoeg verf op het doek zodat je er makkelijk mee kunt blijven werken. ‘Zonder verf kun je niet verven’. Beste tip ooit.

Wil je ook leren portretschilderen, kijk dan bij Tips & Trucs. Hier vind je meer artikelen over alle aspecten van portretschilderen.