Iedere kunstenaar of creatieveling heeft er een, misschien zelfs wel twee. Tafelmodel, veldmodel, aangepast model of een hele dure in de winkel gekocht. Ik had een schildersezel die ik uiteindelijk zelf met houtconstructies heb aangepast. Met mijn lengte namelijk is het maar kijken hoe ik een schilderij op ooghoogte krijg omdat niet iedere schildersezel die hoogte heeft. Dat betekende dat ik bij ieder schilderij de houtconstructie moest aanpassen, vastzetten en dan pas kon ik schilderen. Bovendien kon ik op de schildersezel die ik had geen groot schilderij plaatsen. Niet onoverkomelijk, maar gewoon verrekte onhandig.

Dan maar een nieuwe kopen, zou je zeggen. Nu ben ik maar een arme kunstenaar; een schildersezel van een kleine € 1.000 vond ik ietwat overdreven, dus ben ik op zoek gegaan naar een goedkopere optie. Op zich hoef ik geen veldezel te hebben. Ik maak alleen maar portretten dus buiten schilderen is voor mij niet nodig. Bij het schilderen van de portretten zijn er in mijn geval altijd dezelfde omstandigheden. Dezelfde verf, dezelfde verlichting, dezelfde techniek. De enige twee variabelen zijn ‘ooghoogte’ en formaat.

Op Youtube ontdekte ik dat je voor nog geen € 30 een prachtige schildersezel kunt maken die omgaat met deze beide variabelen. Ik kan nu schilderijen maken variërend van 20x30cm tot 200×300 cm èn al deze en tussenliggende formaten op ooghoogte zetten.

Wat heb je nodig?

  • 4 latten van 3cmx4cmx300cm
  • 4 slotbouten
  • 4 stermoeren
  • boormachine
  • houtboor voor slotbouten
  • 24 pluggen en schroeven

Op de eerste foto zie je de gezaagde stukken. 4 stukken van 210cm, 4 stukken van 70/75 en 4 stukken van 20cm. Op de tweede foto het resultaat. Mooi voordeel is ook dat ik nu aan 2 schilderijen/tekeningen tegelijk kan werken. Heel.erg.fijn!