Oude en nieuwe meesters

Als portretschilder ben je altijd bezig met oude, maar zeker ook nieuwe meesters. Musea bezoeken, schilderijen bestuderen, biografieën lezen, onder de indruk zijn, realiseren dat ’t leven van schilders niet over rozen gaat en inspiratie opdoen. Als portretschilder kun je niet om een aantal schilders heen. Natuurlijk horen Rembrandt, Vermeer, Van Gogh, Rubens tot de absolute grootheden, maar daarnaast zijn er een aantal portretschilders die ik zeer bewonder. Het gaat wat ver om al deze voorbeelden hieronder te beschrijven. Daarom zal ik alleen een schilderij laten zien van portretschilders die ik bewonder. Ik denk dat de schilderijen wel voor zich spreken…

Om te beginnen natuurlijk de grote John Singer Sargent. Onvoorstelbaar hoe hij kleur gebruikt, en z’n penseelstreken neerzet! john-singer-sargent

 

Dan is voor mij een groot voorbeeld Frans Hals. Zijn frisse toets raakt me, en ik blijf me verwonderen over hoe hij ogenschijnlijk ingewikkelde patronen immens simpel neerzet. frans-hals

 

Natuurlijk zijn er ook portretschilders van vandaag de dag die ik bewonder. Ben Lustenhouwer, die me heeft geholpen om de eerste stappen in de goede richting te zetten.ben lustenhouwerMichael Shane Neal. michael-shane-nealZimou Tan.  zimou tanElizabeth Zanzingerelizabeth zanzingerMax Ginsburgmax-ginsburgEn nog heel.veel.meer… Teveel om op te noemen!